Mii de români se încălzesc cu energie electrică, în localități neracordate la gaze. O pensionară din Slănic: Este un caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice! / Ce voi face la iarnă?

Mii de români se încălzesc cu energie electrică, în localități neracordate la gaze. O pensionară din Slănic: Este un caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice! / Ce voi face la iarnă?
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/09/2022, 11:21
Actualizat: 08/09/2022, 11:22

O pensionară singură, cu o pensie „nesimțită” de aproape 2.300 de lei, reclamă discriminarea la care sunt supuși locuitorii localităților care nu sunt racordate la rețeaua cu gaze și care trebuie să folosească centrale electrice sau aeroterme pe bază de curent la iarnă, ceea ce va face imposibil să se încadreze în limita de consum adoptată în noua ordonanță de urgență a Guvernului, până la care se aplică un preț mai mic.

Pensionara în vârstă de 74 de ani locuiește, singură, într-o locuință din orașul Slănic, unde nu există rețea de gaze. Ea reclamă că noua OUG pentru gestionarea facturilor la curent și gaze ale românilor  – prin care se plafonează la 255 kwh consumul lunar până la care tariful să fie subvenționat – îi afectează pe românii aflați în situația ei, obligată să folosească o centrală electrică pentru încălzire, pentru că localitatea este tăiată de la rețeaua de gaze. Pensionara, fost angajat cu studii superioare, care are o pensie ca m de două ori mai mare decât pensia minimă obligatorie în plată, solicită guvernanților să revină asupra acestei decizii care va genera facturi uriașe la iarnă pentru cei aflați în aceeași situație.

Câte localități sunt racordate la gaze

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, sunt câteva sute de localităților în care se distribuie gaze naturale în România, un număr care aproape s-a dublat din anul 1990:

Anul 1990

  • Total: 522
  • Urban: 150
  • Rural: 372

Anul 2020

  • Total: 956
  • Urban: 247
  • Rural: 709

Anul 2021

  • Total: 969
  • Urban: 248
  • Rural: 721

Un număr al localităților defalcate pe urban/rural și o pondere din total depind de schimbările statutului acestora în anii trecuți. Per ansamblu, potrivit datelor INS privind administrarea teritoriului:

Lungimea totală a conductelor de distribuție a gazelor a crescut de la an la an, conform datelor INS, care încep din 2008, când erau 31.926,8 km, iar în 2020, ultima raportare, ajunsese la 43.563 km.

Lungimea totală conductelor de distribuție a gazelor se referă la totalitatea conductelor (din rețea și direct din conductele magistrale de transport) prin care se distribuie gaze la consumatorii dintr-o localitate, începând de la stațiile de reglare a presiunii și predare a gazelor de către furnizori până la punctele de branșare a consumatorilor, indiferent de presiunea de regim la care sunt exploatate. Nu se include lungimea branșamentelor și lungimea conductelor magistrale de transport.

Argumentele pensionarei: „Ce vină am?”

„Vă atrag atenția asupra unui caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice, pentru o parte din cetățenii acestui județ. L-am ascultat aseară pe ministrul Virgil Popescu, care a anunțat renunțarea la limita pentru consumul la gaze, „pentru că sunt pensionari care stau în case mari”.

În atare condiții, vă rog cu respect, să deschideți discuția și despre situația disperată a cetățenilor care: locuiesc la bloc, în localități fără racordare la gaze și folosesc pentru încălzire centrale electrice.

Desigur că în perioada rece nu se pot încadra în baremul celor 255 kw și oricum, costurile vor fi enorme, chiar dacă ar face economii la sânge.

În general, în astfel de condiții stau oameni mai simpli, cu venituri modeste, pensionari rămași singuri, cum este și cazul meu:

Am 74 de ani. Sunt pensionară singură. Stau la bloc, în Slănic – Prahova, după cum știți, oraș neracordat la gaze. Mă încălzesc cu centrală pe curent electric. Pe scara, sunt încă șase familii de pensionari, în aceiași situație. De fapt, patru au rămas singuri, deci cu o singură pensie”, a scris femeia într-o sesizare trimisă publicației Observatorulph.ro, citată de Ziare.com.

„Nu mă încadrez pentru nici un fel de sprijin”

Pensionara povestește cum s-a chinuit în frig iarna trecută, pentru a ține în frâu costurile cu energia:

„În iarna trecută, care a fost blândă, fără precipitații, am trăit în următoarele condiții:

Termostatul din dormitor a fost fixat la 18 grade. Logic, centrala pleca atunci când temperatura scădea la 17.5 grade.

Am avut deschis numai caloriferul din dormitor. În bucătărie am avut 7,5 grade iar în sufragerie 6.

Boilerul încălzește apa la 40 grade. Pentru ultimele două luni de iarnă, am avut factură de 1.680 lei.

Ar fi fost mai mare, noroc cu compensarea de 580 de lei. E drept, am o pensie nesimțită, de fost informatician (analist – programator, încă din 1976): 2272 lei

Ca atare, nu mă încadrez pentru nici un fel de sprijin”, a scris ea.

„Nici vorbă de a mă încadra în baremul celor 255kw”

Femeia este convinsă că nu are cum să se încadreze în plafonul stabilit prin noua OUG, pentru a avea un tarif mai mic și cere ajutorul autorităților:

„Ce voi face la iarnă? Nici vorbă de a mă încadra în baremul celor 255kw.

Am folosit numai becul din baie (din cel economic). În dormitor am lumină de la TV.

Am frigider, boiler, televizor, calculator, încarc telefonul și tableta. Am spălat numai de două ori pe lună, o singură tură de mașină. Dușul se face rapid și cu apa călâie, ca în armată. Noaptea umblu prin casă cu lanterna.

Cum să mai fac economie? În această iarnă blândă nu am putut scade consumul sub 650kw. Am apartamentul anvelopat, dar scara blocului este locuită 50 la sută. Sunt plecați în străinătate sau își păstrează locuința numai pentru concedii (avem salină, lacuri cu apa sărată). Pe tronsonul meu, am singurul apartament locuit. Practic, le încălzesc și pe celelalte.

Ce vină am?

De ce sunt ignorați total… cei aflați în situația mea, adică cei care au încălzirea bazată pe centrale cu curent electric, fără posibilitatea unei alternative?

SE POATE GASI O SOLUTIE SI PENTRU CEI CE FOLOSESC (DE NEVOIE) CENTRALE PE CURENT ELECTRIC?

Știu că nu sunt multe cazuri de cetățeni ce locuiesc la bloc, fără a fi racordați la gaze.

Cum am mai zis, în general sunt în orașele mai mici și oameni mai simpli, fără curajul de a-și face auzite necazurile.

Dar situația energetică actuală face ca mii de cetățeni ai acestei țări, să rămână fără nici o posibilitate de încălzire.

Știu că se lucrează la ordonanță pentru compensări și nicăieri nu am auzit să se discute și situația blocurilor din orașele neracordate la rețeaua de gaze, unde baremul de 255 kw, pentru consumul de energie electrică, nu poate fi respectat”, a scris femeia, conform sursei citate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer
×